Zehirli Boya
Zehirli Boya
Tekneler suyun içindeyken her türlü tehlikeye açık haldedir. Tuzlu suyun aşındırıcı etkisi, korozyon ve küçük deniz kabuklularının istilası, teknelerde zehirli boya kullanımına gereksinim duyulmasını sağlar. Suyun içinde kaldıkça teknenin alt kısmı yosunlanmaya başlar. Buda teknenin yapısının bozulmasını sağlar ve bakıma sokulması gerekir. Bu teknenin altında biriken oluşumlar, sürtünme kuvvetini arttırır. Sürtünme kuvvetinin artması aynı hız için daha fazla güç kullanılmasına sebep olur. Bu sebeple daha çok yakıt tüketimi yapılmış olur. Zehirli boyalar bu tekne altındaki oluşumları engelleyip temiz kalmasına yardımcı olur. Organizmaların yaşamına izin vermez. Üzerinde bir oluşum türemeye başladığında bu zehirli boya küçük parçalar halinde dökülür.
Verimi arttırmak için kullanılan bu boyalara örnek olarak, bir tekne temizken 2500 devirde 6 knot hız yapabilirken, karina pisken 2500 devirde 4,3 knot hız yapar. Kullanılan bu zehirli boyalar sayesin %25 etki kazanılır. Her teknenin boya kullanmasına gerek yoktur. Sezonluk suda olan teknelerde bu oluşum hızlı olmayacağı için kullanılmayabilir.
Zehirli boya seçimi, teknenin bağlı olduğu bölge, suyun sıcaklığı ve tuzluluk oranı, teknenin kullanılma sıklığı ve hız yapabilme kabiliyetine göre değişmektedir. İki tip zehirli boya vardır. Yumuşak zehirli boyalar fazla hız yapmayan teknelerde kullanılır. Bu boya suyun sürtünmesiyle erimektedir. Bu sebeple 3 kat sürülmesi gerekir, tek kat yeterli olmaz. Sert zehirli boyalar daha çok hız yapan sürat teknelerinde kullanılmaktadır. Çabuk eridikleri için 6 ayda bir yenilenmeleri gerekmektedir.
Zehirli boya uygulaması yapılmadan öce iyice zımparalanarak teknenin temizlenmesi gerekir. Yüzeydeki zehirli boya miktarı azaltılmalıdır. Her seferinde alttaki boya temizlenmeden tekrar boya atılırsa, teknenin ağırlığı artacaktır. 3 kat boya uygulandığını da göz önünde bulundurursak bu ciddi bir ağırlık artışına sebep olacaktır. Bu sebeple alttaki boyanın inceltilmesi gerekir. Zehirli boyalar 4’er saat aralıklarla yapılmaktadır. Bu süreçte zehirli boyanın kuruması beklenir. Bu işlem sırasında güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir. Kuruma esnasında çok güneş gören boyalar fazla sertleşip bozulmaya uğrayabilmektedir.
Tekne ikinci el olarak satın alındıysa ve daha önce ne marka boya sürüldüğü bilinmiyorsa karinaya tekrar bir astar işlemi yapılması gerekir. Bu işlemin ardından yeni zehirli boya sürülmelidir. Astar boya yapılmasının sebebi, zehirli boyanın karinayı tutmaması ihtimalini ortadan kaldırmak içindir. Böyle bir durumda zehirli boya hızlı bir şekilde dökülecektir. Teknenin güneş ışığını fazla alan bölgelerde zehirli boyaların daha çok sürülmesi mantıklı olacaktır. Çünkü güneş ışığı zararlı canlılar üremesine yardımcı olur ve daha çok artış gösterirler. Suyun hemen içinde kalan filato bölgesi her zaman daha hızlı yosunlanır. Bu etkiyi azaltmak için 4 kata kadar boya sürülebilir.
Zehirli boya kullanırken, renk seçimine de dikkat edilmesi gerekir. Koyu renkli boyaların tercih edilmesi oluşan renklenmeyi daha az gösterecektir. Beyaz renk ilk başta iyi görünse de çok hızlı bir şekilde kirlenmeyi gösterecektir.