Uzatma Ağları
Uzatma ağları
Denizlere, göllere ve akarsulara bırakılan ağlara uzatma ağları adı verilir. Mantar ve kurşun yaka ile donatılmış ve avcılığı yapılacak türe göre göz açıklığı örülmüş ağlardır. Sade ve fanyalı uzatma ağları vardır. Ağ bu yapısı ile suda askıda kalarak balıkları galsomalarından yakalar. Küçük olan balıklar bu ağlardan geçerken daha büyük balıklar ağa giremez ve onlar da ağın yanından geçerler.
Ağın göz açıklığı ve kullanılacak ipin yapısı hedef türün özelliklerine göre değişir. Uzatma ağları donatılırken, avlanılacak tür, mevsim ve avın davranış özellikleri ve avlanma bölgesinin karakterine dikkat edilerek üretilir.
Sade ağlar sadece tek kat mantar ve kurşun yakadan oluşur. Balıklar galsomalarından yakalanarak avcılık yapılır. Ağ göz açıklığı balığın kafa boyuna göre ayarlanır. Sade ağlarda pot oranı çok bırakılmaz. Ağ daha gergin haldedir. Ağın yaptığı yasıma ile balık ağı fark edemez ve yakalanır. Ağ çok potlu ya da çok gergin olursa av verimi düşecektir. Sade ağlara fazla pot verilerek kalkan ve ıstakoz gibi türlerin avcılığı yapılmaktadır fakat bu ağların adına uzatma ağ değil dolanan ağlar adı verilmektedir. Sardalye, palamut, kılıç, trança, barbun ve orkinos gibi türler sade ağlar ile yakalana bilen türlerdir. Özellikle çipura ve levrek için hazır olarak satılan ağlar mevcuttur.
Fanyalı ağlarda ise torun iki yanında ayrı faya bulunur. Çift taraflı ağın ortasında tor kısmı torba görevi görerek balıkların yakalanmasını sağlar. Kıyı ve sahillerde sıklıkla kullanılan bu ağlar, çok farklı özellikler gösterebilmektedir. Fanyalı ağlar genel olarak yüksek ve alçak yapı özellikleri gösterir. Pot miktarı sade ağlara göre daha fazladır. Dil balığı, karides gibi türler için özel ağlar bulunmaktadır. Hazır olarak ise çipura, levrek, kupes, barbun ve sazan ağları bulunmaktadır. Bunun haricinde özel olarak istenen ölçü ve göz genişliğinde ağlar yaptırılabilmektedir.
Bunların haricinde alamana ağları mevcuttur. Bunlar çok katlı ağ yapılarından oluşur ve farklı türler üzerinde etkili olabilir. Her kat için farklı boylarda ağlar kullanılarak fanya sayısı arttırılır vebalıkların dolaşması beklenir. Alamana ağları başlıca palamut, lüfer ve kefal gibi türleri yakalamakta kullanır. Çevirme, dönek ve voli yöntemleri ile de kullanılabilirler. Genellikle Marmara bölgesinde gözlenen bu ağ takımı göç yolları üzerine bırakılırlar. Alamana avlarında yardımcı ekipmanlarda gerekmektedir. Radar cihazları bulunmayan tekneler için ayna denilen cam pencereler kullanılarak sürü olup olmadığının kontrolü yapılabilmektedir. Dip lambaları balıkları cezp edip ışığa toplamak için kullanılır. Korkutma amaçlı kullanılan labutlar, suya vurularak ses çıkartmaları sağlanır. Korkan balıklar kaçarken ağa takılır.
Uzatma ağları voli yöntemi, dönek yöntemi, çevirme ve uzatma yöntemleri ile kullanılır. Voli yönteminde ağlar belli bir yere atılır ve kısa bir bekleyişten sonra toplanır. Dönek yönteminde fanyalı ağlar belirlenen yere akşam güneş batarken atılır ve sabah geri toplanır. Çevirme yönteminde hedef avın etrafına çevrilir ve tam bir çember oluşturulur.