Tekne Ekipmanları
Tekne Ekipmanları
Yeni satın alışmış bir teknenin birçok ürüne ihtiyacı vardır. Bu ürünler teknenin ana malzemeleri olabilir ya da aksesuar olarak seçilebilirler. Bu malzemeler güverte ekipmanları, dümenler, gps sistemleri, deniz motorları gibidir.
Deniz motorları benzinli ve elektrikli olarak çeşitli tiplerdedir. Benzinli motorlar çift zamanlı ve 4 zamanlı olarak ikiye ayrılır. Bunlar motorun gücüne göre değişim gösterirler. Çift zamanlı benzinli motorlar performans olarak daha düşüktür ve çevre dostu değildir. Fakat fiyat olarak daha uygundurlar. 4 zamanlı benzinli motorlar daha iyi performans sağlarlar ve daha sessizdirler. Fiyatları daha yüksektir. Elektrikli deniz motorları, diğer motorlara göre çok daha sessiz çalışırlar ve çevre dostu motorlardır. Küçük tekneler, botlar için çok kullanışlıdırlar. Avı korkutmamak için özel tasarlanmış modelleri mevcuttur. Bu motorlar teknenin boyuna, yapıldığı materyaline ve kullanılacak bölgeye göre seçilmelidir.
Teknede bulunması gerekli diğer malzemelerden biri de güvenlik malzemeleridir. Bu malzemeler, can simitleri, can yelekleri, can salları, ilk yardım kutuları, şamandıralar ve yangın tüpleridir. Acil durumlarda hayati tehlikeyi önlemek için bu malzemelerin çoğu zorunludur. Özellikle yangın söndürme tüpü ve can yeleklerinin mutlaka teknelerde bulunması gerekir.
Balık bulucular, gps sistemleri olarak geçmektedir. Balıkçılar arasında giderek kulanı artmaktadır. Bunun sebebi hem teknolojik olarak gelişmiş cihazlar olması hem de fiyatlarının her geçen gün daha uygun hale gelmesidir. Av verimini çok yükselten bu ekipmanlarda, koordinat kaydetme, dip yapısını kontrol etme, yükseklik mesafe ölçümü, balık sürüleri ve büyük balıkların konumu gibi pek çok aranan özellik mevcuttur. Su altını eş zamanlı olarak ekrana yansıtırlar ve av atılacak belirlenmesine yardımcı olurlar.
Demirleme ürünleri teknenin boyuna ve demirlenecek yere göre değişmektedir. Birçok farklı modelde çapa bulunmaktadır. Bunlardan bazıları hızı düşürmek, tekneyi yavaşlatmak için kullanılırken, diğerleri teknenin sabitlenmesini sağlar. Şemsiye, paraşüt, delta, hall, admiralti, pulluk gibi modelleri mevcuttur. Bunlar demirlenecek yerin dip yapısına göre ( balçık, kum, taşlık) değişiklik gösterir. Ağırlıkları tekneyle orantılı olarak değişir. Ağır döküm metalden üretilirler. Demirleme ekipmanlarının arasında halatlarda görev alırlar. Bunlar kalın ve dayanıklı halatlardır.
Her sezon başı ve ortasında teknelerin bakımı yapılmaktadır. Bu sebeple üretilen birçok boya, astar, zımpara gibi ekipmanlar vardır. Bu boyaların içinde normal renkli boyalar ile zehirli boyalar bulunmaktadır. Bunun haricinde boya altında kullanılmak üzere astar boyalar vardır. Boyaların üstüne nem alıcı maddelerde ilave edilmektedir.
Bir çok tekne ürünü satan yerde temizlik maddeleri de bulunmaktadır. Güverteyi ve benzeri yerleri temizlemek için kimyasallar, fırçalar ve kovalar vardır. Bunun yanı sıra tinerler, vernikler ve bakım yağlarını da bulmak mümkündür.
Dıştan takma motor kullanılan küçük motorlarda dümen motor üzerindedir. Büyük teknelerde dümenler ana kumanda odasında bulunurlar. Tekenin kabiliyetlerine göre değiştirilebilir ürünlerdir.
Daha pek çok ürün teknelerde kullanılabilmektedir. Bunlar kişinin özel istekleri doğrultusunda gelişebilir ve temin edilebilir ürünlerdir.