Taze Ve Canlı Yemler
Taze Ve Canlı Yemler
Olta avcılığı yaparken yem seçimi en önemli unsurlardan biridir. Her ne kadar suni yemler de kullanılsa da bazı türler için canlı yemler vazgeçilmezdir. Bu yemler canlı şekilde de iğneye takılabilir, hamur halinde ya da parça et şeklinde de iğneye takılabilir.
Örneğin midyeler karagöz, izmarit, isparoz gibi balıkların başlıca besin kaynağıdır. Kolaylıkla iskele kenarlarında, duvarlarda ya da taşlara yapışık halde fazlaca midye bulmak mümkündür. Elinizde yem yoksa ya da karagöz avlamak istiyorsanız kolaylıkla yem bulmanız mümkündür. Midyeyi bir bıçak yardımıyla ikiye ayırıp eti kazıyarak çıkarmalısınız. Bundan sonra et çok ıslak olduğu için gazete kâğıdı veya peçete ile suyunu almak gerekir. Olta kamışları takım iğne boyunuza göre midyeyi parçalara bölerek olta kamınıza takabilirsiniz. Fakat bütün olarak kullanmak daha iyi sonuç vermektedir.
Kıyı olta balık avcılığında en çok kullanılan yemlerden bir diğeri de sülünezdir. Bunlar bir yere yapışmak yerine kumun altına gömülen canlılardır. Midyeyle çok benzer özellikleri vardır fakat bunları genelde parçalar halinde bölerek iğne boyunuza göre ufaltmanız gerekir. Mercan, çipura gibi balıklar kendine çeker ve başarılı bir yemdir. Bunların yanı sıra deniz kabuklularının çoğu balık yemi olarak kullanılabilmektedir. Deniz minaresi, madya, deniz salyangozu gibi kabukluların etleri aynı midyede olduğu gibi lezzetli yemlerdir. Genelde taşların üzerine ya da kıyıda serbest halde bulunurlar.
Yengeçler, çipura ve levrek avında oldukça çok kullanılan yemlerdir. Geceleri fener yardımıyla ve kepçeyle toplanan bu küçük yengeçler günlerce su dolu kapta yaşabilirler. Canlı olarak kullan yengeçlerin karınlarında iğne geçirilerek misina ile de bağlanması gerekir. Bu dolu kapta deniz suyuna batırılmış sünger ile ıslatılan yengecin kabuğu yumuşayacaktır.
Karides ve tekeler balıkların en sevdikleri yemlerdir. Levrek, trança, orfoz, mercan gibi balıkların avcılığında sıkça kullanılır. Çalı karidesi diye adlandırılan küçük boylu karidesler iğneye girmesi açısından tercih edilir. Karidesi ters tutarak karapasın altında iğneyi sokup başa kadar iğnenin itilmesi gerekir. Ayrıca baş kısmında ki testere kısmını da kesmek canlı kalmasını sağlayacaktır. Karides ve tekeler kepçeyle rahatlıkla avlanabilirler. Tekelerde karideslerin küçük olanlarına denmektedir. Deniz suyu dolu kapta uzun süre dayanıklı kalabilir. Fakat buzdolabında da hiçbir şey yapmadan bir gün canlı olarak kalmaktadırlar. Tekeler çok başarılı yemlerdir. Tatlı ve tuzlu su balıklarında oldukça sık kullanılan bu yemler yılan balığı, tatlı su levreği gibi balıkların avlanmasında çok etkilidir.
Küçük birer ıstakoz görünümünde olan mamunlar çamurlu kumların altından bolca ürerler. Canlı olarak satılan ve olta iğnesine takılan mamunlar karın bölgesinden başa doğru karidesler gibi takılır. Özellikle Ege’de mercan, çipura gibi balıkların avcılığında sıkça kullanılır. Bununla beraber boru kurtları da dip balıkları ve kefal avında kullanılan ve tüm yem satışı yapan yerlerden bulmanız mümkünüdür.
Tüm bu küçük yemlerin haricinde büyük balıketleri de çoğunlukla avcılıkta kullanılır. Ele alınacak balığın ilk önce filetosunun çıkarılması gerekir bundan sonra avlanacak balığa göre küçük ya da büyük dilimler halinde iğneye takılabilir. Bunun yanı sıra büyük balık küçük balığı yer diyerek ava göre hamsi, sardalye, istavrit ve gümüş balığı gibi balıkları bütün olarak da oltaya takıp palamut avcılığında veya orkinos avında kefal, torik gibi balıklar bütün olarak kullanılabilir.