Serbest Dalış Ve Bilinmesi Gerekenler
Serbest Dalış Ve Bilinmesi Gerekenler
Serbest dalışlar insanlık tarihi boyunca süre eylemlerdir. Merak ve avcılığında getirdiği zorunluluk ile serbest dalışlar günümüzde de çok popüler olarak yapılmaktadır. Squba dalışlarından farklı olarak ful konsantrasyon gerektirmektedir. Bir hava desteği olmadan, akciğerlere alınan nefes ile en fazla sürenin su altında kalınması, serbest dalış ilkesidir. Bireysel bir spordur. Dünya üzerindeki deneyimlerde bireysel olarak yapılmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Zaman içinde popüler hale gelen serbest dalışlar için farklı yöntem ve teknikler geliştirilmiştir.
Baş aşağı suyun derinliklerine inilmesi vücut senkronizasyonu için zordur. Ayrıca dengesiz hareketlerde can sağlığını tehlikeye atacak durumlar meydana gelebilmektedir. Kulakların eşitlenmesi ve basınç dengesinin ayarlanması gerekmektedir. Hayatımızın çocuğunu ayaklarımızın üstünde geçirdiğimiz için tersi yönde yapılan bu harekete alışmak için demeler yapılmalı ve vücut bu duruşa alıştırılmalıdır. Ayaklar aşağı doğru iken yapılan dalışlarda vardır. Bu dalışlarda vücut kapasitesi daha iyi korunacağından daha sağlıklı bir yöntemdir. Fakat dalışlarda sürat, ayakların salınım hareketi sayesinde sağlanır ve baş aşağı çok daha iyi bir dalış gerçekleştirilir.
Serbest dalışlar 3 temel kategoriye ayrılır. Safra alınmadan ve dalış hattına dokunmaksızın yapılan serbest dalış şeklindedir. Bir diğerinde sınırlı safra ve indirme hattıyla yapılan tüpsüz dalıştır. Son olarak da sınırsız safra ve indirme hattıyla tüpsüz dalış tipi bulunmaktadır.
Serbest dalışlarda kullanılan ekipmanlar dalış maskesi, serbest dalış elbisesi, dalış paleti, eldiven, bıçak ve ağırlıklardır. Ağırlıklar kişinin ağırlığına göre takılırlar. Dalış maskeleri ise küçük hacimli ve yüze uygun olmalıdır.
Serbest dalışlar birey sağlıklı olduğu sürece herkesin yapabileceği bir spordur. Fakat bilinçsizce yapılacak bir spor değildir. Kişinin kendisini tehlikeye atacak hiçbir harekette bulunmaması gerekmektedir. Zorlandığı anda suyun yüzeyine çıkılması gerekmektedir. Yoksa kalıcı hasarlara ve can kayıplarına sebep olabilmektedir. Serbest dalışlar için bu gün verilen birçok teorik ve pratik kurslar mevcuttur.
Serbest dalış ile günümüzde zıpkınla avcılık yapılmaktadır. Ekipmanları aynı olmakla birlikte tek fazlalık zıpkındır. Fakat zıpla serbest dalış yapılmadan önce bu konuda deneyim sahibi olmak gerekir. Suyun içinde göz yansımaları olacak ve ışık kırılması sebebi ile avı net seçebilmek için iyi bir gözlüğe ihtiyacınız olacaktır.
Her sporda olduğu gibi serbest dalışlarda da ön hazırlık yapılması gerekmektedir. Giyilecek malzemelerin hazırlığının yapılması gerekir. İç basıncın dengelenmesi için dalış öncesi yemek yememek gerekmektedir. Ayrıca dalışların tek başına yapılmaması gerekir. Mutlaka bir ekip ile gitmek gerekir ve olası kötü bir durumda hayat kurtarıcı olabilir.
Su altında bizi zor duruma düşürebilecek durumlar vardır. Su altında süremizin bitmeye başlaması en büyük sinyaldir. Çıkışta kullanmak üzere de ciğerlerimizde hava kalması gerekir. Suyun üstünde baş dönmesinin oluşması, bacakların titremesi ve kramp oluşması, kulak çınlaması ve bulanık görme gibi rahatsızlıkların hissedilmesi durumunda dalış terk edilmelidir.