Serbest Dalış Uygulamaları

18-03-2018 14:26
Serbest Dalış Uygulamaları

Serbest Dalış Uygulamaları

Dalma teknikleri verilen sertifikalara ufak değişiklikler gösterse de genellikle aynı disiplin altındadır. Bu tip aktiviteler için belli başlı kullanılması gereken malzemeler bulunmaktadır. Bunların edinilmesinden sonra dalış planlaması yapılması gerekir. Serbest dalış, aletli (tüplü) dalış, yüzeyden basınçlı hava ikmalli dalış gibi çeşitli dalma teknikleri vardır.
Serbest dalışlarda tüp ya da benzeri hava takviyesi alınmaz. Maske, şnorkel ve palet kullanılarak dalışlar gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra dalış elbiseleri, ve bazı durumlarda ağırlık kemerleri de kullanılabilir.

  •  Bu kullanılacak kıyafet inceliği ve ya kalınlığı, suyun soğukluğu ve iklim koşulları ile değişim göstere bilir. Ilıman sularda ince
  • balık adam elbisesi kullanılabilir, fakat soğuk sularda ve dönemlerde kalın giysilerin tercih edilmesi gerekir. Bu tip durumlarda yanlış giysi seçimi hipotermiye sebep olabilir. Neoprenden yapılmış malzemelerde direk giymek mümkün değil bunun yerine sulandırılmış şampuan ile birlikte giyilmesi gerekir ki giysi üste tam otursun.
  • Ağırlık kemerleri kişinin ağırlığına göre seçilmeli ve beli saracak şekilde vücuda tam oturmalıdır. Beklenmedik bir durumda hemen sökülebilmesi için kolay takıp çıkarılabilin bir ürün olması gerekir.
  • Maske ve şnorkel seçiminde dikkatli olmak gerekmektedir. İlk olarak gözlük camını suya girmeden önce buğulanma yapmaması için yosun, deterjan, tükürük gibi maddelerle yıkamak gerekir. Gözlük ve şnorkelin duruşu ve yüze oturuşu ayarlanır. Gözlük gözden sık çıkarılmamalıdır ki kayış ayarı kaçmasın.
  •  Paletler suya girmeden önce giyilecek son parçalardır. Paletleri giymeden önce ayakları ve paletleri ıslatmak daha kolay giyilmesini sağlar. Suya girmeden önce paletler ayağa geçirilir. Paletler yürüyüş geriye doğru ve ya yanlamasına yapılmalıdır. Eğer palet arkalıklı değilse patik ve çorap kullanılması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken paletin ayağa tam oturmasıdır.
  •  Bütün ekipmanlar hazırlandıktan sonra suya giriş şartlarına göre dalış yapılır. Karadan giriş yapılacaksa geri geri, yükseklik farkı varsa adım atar şekilde suya ters atlamak gerekmektedir.  Özellikle sağ elle maske tutularak kaymasına engel olunmalıdır. Suyun içinde eşitleme yapılması gerekebilir. Eğer fazla basınç vardı el ile maskeye bastırılarak bu ayarlanabilir.
  • Palet kullanma hareketi suyun içindeyken yavaş ve uzun sürede yapılmalıdır. Böylece daha iyi itme gücü kazanılır. Bacaklar gergin ve düz olmalıdır. Özellikle aşağı doğru itme hareketlerinin kuvvetli olması gerekir.
  • Yüzerliliğin kontrolü için tam donanımlı halde iken sığ suda deneme yapılmalıdır. Denge yeleği kullanılacaksa yelek tamamen söndürülmeli suda dik durulmaya çalışılmalıdır. Nötr yüzerlilik seviyesinde olunması gerekir. Bu duruma gelemeyen kişilerin ağılık arttırması ya da azaltılması gerekir.
  • Dibe doğru yapılan dalışlarda eşitleme tekniklerinin uygulanması gerekir. İlk zamanlarda el ile yapılan bu hareket, sonralarda çene hareketi ile de gerçekleştirilebilir. Refleks haline dönüşecek bir durumdur. Bunların haricinde bir çok eşitleme tekniği bulunmaktadır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.