Serbest Dalış Adımları
SERBEST DALIŞ ADIMLARI
Tüp kullanmadan, yalnız maske, şnorkel ve palet kullanılarak yapılan dalışlardır. Serbest dalışlarda ince balıkadam giysisi ve ağırlık kemeri de kullanılabilir.
Takımların Hazırlanması
Kullanılacak tüm takımlar, suya girilecek bölgeye en yakın yere taşınmalıdır. Hazırlık aşamasında denge yeleği ve ağırlık kemerinin ayarları tamamlanmalıdır.
Kuşanma
Serbest dalışın başarılı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için, kullanılacak takımların belirli bir sıra ile kuşanılması gerekir. Dikkat edilen bu sıra, dalış araçlarının en iyi şekilde kullanılması ve en az yıpranma açısından çok önemlidir.
Giysi ve Malzemeler
Ilıman sularda balıkadam giysisine gerek duyulmasa da, eğer suda uzun süre kalmak planlanıyorsa giysi tercih edilmelidir. İlk olarak pantolon giyilmeli ve daha sonra çizmeler pantolon paçalarının altına sokulmalıdır. Çünkü çizmeler pantolonun üzerinde kaldığı takdirde şişkinlik yaratır ve dalış esansında rahatsızlığa neden olabilir. Daha sonra ceket ve başlık giyilir. Tüm bu giysilerin vücuda tam olarak oturmasını sağlamak için giyilmeden önce az miktarda ıslatılması gerekir. Çünkü bu şekilde giysiler kayganlaşır ve vücuda daha rahat oturur. Balıkadam giysisini giydikten sonra kolları açıp kapatmak, diz çöküp kalkmak giysinin daha rahat vücuda oturmasını sağlar.
Ağırlık Kemeri
Ağırlık kemeri kiloya uygun olarak hazırlanmalıdır. Ağırlıklar belinizi saracak ve suda sağa ve sola yatmanızı engelleyecek şekilde olmalıdır. Üzerinizde balıkadam giysisi bulunup bulunmadığına göre ağırlık oranları değiştirilmelidir. Ağırlık kemerini kuşanırken her iki ucundan tutup, öne doğru eğilip, kemerin üstünden atlayarak, belinize gelecek şekilde kaldırıp, oturtmalısınız. Ağırlık kemeri ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Ayrıca herhangi bir sorunla karşılaşıldığına kemer kolayca çıkabilecek konumda olmalıdır.
Denge Yeleği
Dalış esnasında giyilen denge yeleği, dalışta daha az enerji harcayarak derinlik değiştirmeyi ve dalış sonrası fazla zorlanmadan su üstünde kalmayı sağlayan kuşam parçasıdır.Denge yeleğinin kayışları hareketleri kısıtlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Takımların Kontrolü
Kuşanma bittikten sonra suya girmiye hazır duruma gelindiğinde, su içinde yanlış veya eksik kuşanmadan dolayı bir sorun ile karşılaşmamak için, suya girmeden önce bütün kuşam bir başkası veya kişinin kendisi tarafından kontrol edilmelidir.
Suya Giriş
Karadan suya veya denize, bir tekneden ve saldan suya veya denize girme birbirinden farklıdır. Suya girerken kullanılan araçların zorlanmaması ve yerinden oynamaması gerekir. Karadan suya girme, eğer kara deniz arasındaki yükseklik farkı yoksa geriye yürüyerek, fark varsa suya atlayarak gerçekleştirilir. Tekneden suya giriş ise ters takla atarak, hafif yan dönüp kayarak veya atlayarak yapılabilir. Tekneden denize atlarken yükseklik 1 metreden fazla ise, çivileme atlanabilir. Suya her koşulda atlamanın en önemli noktası sağ eliniz maskeyi tutar durumda olmalıdır. Maske elle tutulmazsa, atlama sırasında su alabilir veya yüzümüzden fırlayabilir.