Paragat Oltaları

16-03-2018 20:52
Paragat Oltaları

Paragat Oltaları

Paragatlar, uzun beden üzerine çok sayıda iğnenin belli aralıklarda kösteğe yerleştirilmesidir. Pasif ve hareketsiz otalardır. Yemli ya da yemsiz olarak kullanılabilen takımlardır. Ülkemizde paragat takımları 4 grup malzemeden oluşur. Bunlar, paragat selesi ya da kutusu,  paragat bedeni ve köstekler, paragat iğneleri, fırdöndü, yüzdürücü ve batırıcıdır.
Paragat seleleri, paragatın muhafaza edildiği araçlardır. Kuru kamış dallarından yapılabilir. Tahta ya da plastikten de üretilebilir. Selenin içerisine paragat bedeni istiflenir. Selenin kenarındaki mantarlara iğneler geçirilir.
Paragat bedeni olarak tek kat misinalar ve çok katlı ipler kullanılır. Naylon ipler diğerlerine göre daha kullanışlıdır. Bükülme gücü fazla olduğu için daha az gamlanır. Fakat görünürlüğü fazladır ve bu av esnasında dezavantaj olarak gözlenir. Köstek malzemesi genellikle monoflament misinadır. Kösteğin uzunluğu avlanılacak türün davranış özelliklerine göre değişebilmektedir. Uzun köstekli takımlarda dolaşma çok fazla olurken, kısa köstekli takımlarda avlama verimi düşmektedir. Uzun takımların tahribatı çok hızlı olur ve dikkat edilmesi gerekir.
Paragatlarda balık yakalandıktan sonra kaçabilir. Çünkü vakit olarak buna zamanı vardır. Bu sebeple kolay kusulmayacak iğne kullanılması çok önemlidir. Hedef türe yönelik olta iğnelerinin kullanılması ve büyüklüğün buna göre ayarlanması av verimini arttıracaktır. Genellikle ülkemizde düz iğneler kullanılmaktadır.

Paragatlar pasif av araçları olduğu için suyun içinde bir kalırlar. Bu esnada iğneye yakalanan balığın hareketleri misinaya zarar verebilir ve dolanıp kopma yapabilir. Bu olayı azaltmak için fırdöndü kullanmak çok önemlidir. Fırdöndü, olan hareketleri ana bedene iletmeyecek ve dolaşmaları aza indirmiş olacaktır. Böylelikle av takımı daha etkin bir biçimde kullanılarak, yakalanan balığın kaçmasını da engelleyecektir. Paragatı hangi bölgede ve ne derinlikte 

yapılacağına göre batırıcı ve yüzdürücü seçilir. Yüzdürücüler çayırlık alanda yemin kaybolmamasını sağlarken, batırıcılar takımın akıntıyla uzaklaşmamasını sağlar.


Paragat avcılığı deneyim gerektiren avcılık yöntemlerindedir. Yemin takılması, takımın düzgün biçimde suya atılması gerekir ki verim yüksek olsun. Yemlenmiş iğneler selenin etrafında ki mantara dizilir ve av sahasına girildiğin dikkatlice takım suya bırakılır. Av sahasına gelindiğinde şamandıra ve ayaktaşı bağlı takım suya bırakılır. Bu operasyon sabah gün ağarmadan veya akşam güneş batımına yakın yapılır. Yemin türüne av sahasına göre 1 ile 3 saat arasında takım suda kalır. Toplanma işleminde kürekle gerçekleştirilir. İğneler yemli kalmışsa yem sökülüp sıra ile selenin mantarına takılır. Eve av varsa kepçe yardımıyla sudan alınır ve iğneden çıkartılır.
Paragat takımları kullanışlarına göre 4’e ayrılır. Dip paragatlar, akarsu, göl ve denizlerde suyun tabanına takımın bırakılmasıyla yapılır, ayak taşı hariç mantar ya da kurşun bulunmaz. Çipura, mercan, sinarit, kalkan gibi türlerin avcılığında kullanılır. Dip üstü paragatlar dip ile bağlantılı ve yüzer biçimde kullanılır. Pelajik paragatlar, herhangi bir yere bağlı değildir ve akıntı dahilinde yüzerler. Kılıç, orkinos gibi türlerin avcılığında kullanılır. Bu takımlar genellikle gece kullanılır ve 8 ile 10 saat arasında beklenebilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.