Olta Kamışları
Olta Kamışları
Bir kamışın ucuna yem bağlayarak yapılan avcılık insanlık tarihinin her döneminde gözlenmiştir. Amaç daha derin sularda avlanabilmek için misinanın uzağa atılmasıdır. 17. Yüzyıldan itibaren makaralar kullanılmaya başlanmıştır fakat belli bir sistem ortada yoktur. 1905’te İngiliz Alfred Holden İllingworth tarafından ilk kamış olta yapılmıştır. Bunun ardından çeşitli Avrupa ülkelerinde benzer kamış oltalar yapılmaya başlamıştır. Fakat bunlar genelde tatlı suda başarıya ulaşmış kamış oltalardır. II. Dünya Savaşından itibaren iyice ünlenen olta kamışları geliştirilmeye başlanmış ve günümüzde kullanılan modeller ortaya çıkmıştır. Denizde de rahatça kullanılabilecek kamışlar için birçok fabrika kurulmuştur.
Olta kamışları iki tiptir. Tatlı suda kullanılan kamışlar ve deniz olta kamışları olarak üretilen kamışlar av türüne göre de değişiklik göstermektedir. Tatlı su olta kamışları bambudan veya cam elyaf borulardan imal edilmektedir. Cam elyaf borudan yapılan kamışlar daha dayanıklı ve esnek olduğu için daha çok tercih edilir. İçi dolu çubuk şeklindeki kamışlar ucuz ve dayanıklıdır, fakat az esnek olduğunda en fazla 2 metre boyunda verimlilik gösterirler. Bambu kamışlar ise kamışların ilk ana maddesidir. Fakat cilalama ve vernikleme gibi özel bakım isterler ve çabuk kırılırlar. İyi bir cam elyaflı boru kamış alırken ilk dikkat edilmesi gereken şey kamışın kalitesidir. İçeriğindeki fazla reçine kamışı kalitesizleştirir, dolayısıyla az cam bulundurduğundan fiyatı da kalitesi gibi düşük olacaktır. Ayrıca daha kaliteli ürünler gibi kamış üzerindeki halkalar paslanmaz çelikten değil dökme pirinçten olacaktır.
Tatlı su olta kamışları ağır, orta, hafif olarak ayrılır. Ağır oltalar genelde 2, 2,5 metre arasındadır ve 200gr ağırlıklara ulaşır. 3-5 kg arası çekebilecek misinalar kullanılarak avcılık yapılır ve iri yemlerle büyük avlar yakalamakta iyi iş çıkarırlar.
Orta sınıf kamışlar 185-200 cm arasında olurlar 7-17gr’lık kamışlarla en iyi kullanım gerçekleşir. 120, 150 gr ağırlığı atarlar. 2, 3 kg çeken iplerle donatılırlar ve sazan, alabalık gibi balıkları avlamak için ideal kamışlardır.
Hafif kamışlar 2 metre civarında uzunluğa sahip olur ve 70-120gr ağırlığı atar. 2gr ağırlığa kadar atma yetenekleri bulunur. 1.5 kg çeken iple donatılırlar.
Deniz olta kamışları dalga ve rüzgara daha dayanıklı olması gerektiği için tatlı su kamışlarından daha farklı üretilirler. Tuzlu suyun aşındırıcı etkisi de işin içine girince daha kullanışlı olması bakımından cam elyaf borulardan üretilirler. Denizde kullanılan oltalarda hafif, orta ve ağır olmak üzere üç gruptur. Hafif tulu kamışı ağır tatlı kamışının özelliklerine benzerdir. Bu sebeple bu tip oltalar hem tatlı hem tuzlu suda gönderile bilir. Fakat çıkrık kolu tatlı suda kullanılandan daha uzundur. Tuzlu suda kullanılan kamışların madeni aksamı paslanmaya en dayanıklı metallerden yapılmıştır. Ayrıca birçok vernik işleminden geçmiştir.
Hafif sınıf deniz olta kamışları kısa boylu ve hafif boylu olmalıdır ki tek elle kullanışlı olabilsin. 180-210 cm boylar orta sınıf için ortalama boydur. 45-50gr’lık ağırlıkları atabilecek yeteneğe sahiptir. 5-6kg ağırlığı çekebilecek iple donatılabilirler. Çinekop, lüfer ve levrek gibi orta boyları balıkların avcılığında oldukça başarılıdır.
Orta sınıf kamışlar tek bir kamış alacak olan kişiler için idealdir. 200, 270cm arasında değişir. 60gr’a kadar takımlar taşıyabilir. 4-5kg çekebilecek misina ile donanmalıdır.
Ağır sınıf deniz oltaları 2,5 metre üstündedir. 180-200grlık takımları kaldırabilir. 6-10kg’lık avları çekebilen misina ile donatılabilir. Kıyı avcılığına dayanıklıdır.