Misina Seçimi
Misina Seçimi
Olta balıkçılığında kullanılan ve av verimini etkileyen önemli noktalardan biri de misina seçimidir. Satın alınan misinanın özelliklerini bilmek ve hangi avda, hangi sularda kullanılacağını öğrenmek gerekmektedir. Pek çok farklı misina rengi ve modeli bulunmaktadır. Hatta yüzlerce marka misina modelleri üretmektedir. Misinalar, ip misina, tel misina ve naylon misinalar vardır. Bu misinalar avlanma türüne ve balığa göre değişim gösterir.
İp misinalar kaliteli ve sağlam ürünlerdir. Naylon (polyester) ürünlere göre daha sağlamdır ve daha ağır avları çekebilme kabiliyetleri vardır. Dez avantajı kalınlığından dolayı suda gözükme ihtimali bulunur. Polyester ürünlere göre daha kalın yapıda oldukları için kamuflaj özelliği çok iyi değildir. Fakat bunu da renk seçenekleri ile en aza indirmek mümkün olabilir. Genellikle çok katlı iplerin birbirine dolanması şeklinde üretimleri yapılıdır. Bunlar multiflament olarak adlandırılırlar ki bu çok katlı anlamına gelmektedir. Özellikle pareketa bedenlerde ve büyük avlarda beden malzemesi olarak kullanılırlar.
Naylon misinalar polyester, poliamid gibi maddelerden üretilirler. Günümüzde çok gelişmiş bir sektörü mevcuttur. Bir çok kalınlıkta ve kalitede, avın türüne ve makineye bağlı olarak değişirler. Seçimlerini etkileyen faktörler bulunur. Çap genişliği üzerinden isimlendirilirler.
Örneğin 0.30 mm çap genişliğinde bir misinaya 30’lik ya da 0.30’lik misina denmektedir. Çap büyüdükçe kopma dayanımı artmaktadır.
Yani hedef tür ne kadar büyükse kullanılacak misinanın çap genişliği de o kadar büyümektedir. Ayrıca bu genişlik kullanılacak olta makinesinin özelliklerini de etkiler. Taşıma gücü olarak ifade edilen misinalarda bulunmaktadır fakat günümüzde bu sınıflandırma artık pek gözlenmez. Bu tip misinaların üzerinde "Max. 5kg " gibi ibareler bulunmaktadır ve en fazla taşıyacağı yük üzerinden misina ölçüsü verilmektedir.
Yeni nesil misinalarda low memory (hafıza) diye bir özellik gözlemlenmektedir. Misinalar uzun süreli olarak
makinede sarılı kaldıkları için av esnasında bu sarım izleri, misinanın gam yapma ihtimalini arttırmaktadır. İşte bu hafıza olayı misinanın yumuşaklığını anlatmaktadır. Olta atıldığında daha az iz yapmasını gamlanmamasını sağlamak amacı ile geliştirilmiş özelliklerdir. Fakat her ne kadar yok dense de misinalarda bu olay mutlaka gözlenmektedir. Bu sebeple avcılık sonrasında ılık suyla misina makineden boşaltılarak bu bez yardımı ile silinmelidir. Bu işlem gamlanmayı önleyecektir. Diğer bir ayrıntı ise sert misinalarda ki gamlanma olayıdır. Her yanlış bağlama ve kör düğümlerde misina dayanımı %50 düşmektedir. Misinayı bağlarken yanlış düğümlere ve gamlanmalara dikkat etmek gerekir. Poliamid ürünlerde kopma dayanımı daha yüksektir. Normal düğümde %4 direnç kaybı yaşarlar. Bu sebeple ne kadar çok düğüm atılırsa direnç o kadar düşmektedir.
Misinalarda avlanılacak yere göre seçimlerde renkler değişir. Farklı derinlikler için ve farklı su tipleri misina rengini değiştirmek gerekir. Bulanık sularda kullanacağımız renk daha koyu olurken, berrak, açık sularda misina renkleri de açık renk ve ya şeffaf olmalıdır.