Lüfer Avcılığı
Lüfer Avcılığı
Lüfer gibi balıklar genellikle yırtıcı ve saldırgan balıklardır. Bu sebeple avlanmaları da iştah açıcıdır. Hızlı yüzen bir balıktır. Ülkemizde farklı boyları farklı isimler almaktadır. Defne yaprağı, çinekop, sarı kanat, lüfer ve kofana olarak küçükten büyüğe doğru sıralanır. Sürüler halinde gezerler ve göç yapan balıklardır. Denizlerimizde 3 kg’a kadar avlanmaktadırlar ve saldırgan yapıları ile tanınırlar. Hemen hemen tüm derinliklerde bulunurlar. Çok sivri dişlere sahiptir.
Lüfer balıkları farklı türlerde avlanabilmektedir. Canlı sırtı yapılarak veya kıyıdan kaşık ile avcılığı yapılabilir. Küçük boylarında dişler çok sivrileşmediği için beyaz tüylü iğneler ile de kolaylıkla avlanabilirler. Büyük boylarında dişler çok sivri olduğu için misina kullanılması pek önerilmez bunun yerine ip veya tel misina kullanılması gerekir. Böylece ipi koparıp kaçma ihtimali azaltılmış olur.
Tekneden yapılan canlı sırtı avcılığında 10 cm kadar olan uskumru, kolyoz, zargana gibi balıklar kullanılır. Canlı olarak da ölü olarak da bubalıklar kullanılabilir. Zaten yırtıcı olan bu türümüz ava iştahla yaklaşacaktır. Dipten yukarda 3, 4 metre uzunluğunda ki kamışlar ile avcılığı yapılabilmektedir. Levrek ve barakuda gibi türler için de bu tip avlanma yöntemleri vardır. Saldırgan türlerdir.
Kıyıdan yapılan avcılıklarda genellikle spin kamışlar tercih edilmelidir. Kaşıklar ve ya suni yemlerle yapılan bu avlanmada 3 metre civarında kamışlar ile 7 – 10 cm arasında kaşık kullanılmalıdır. Akıntılı bölgelerde avcılığı iyi yapılmaktadır. Hırsızlı düzenekli iğneler kamışa geçirilir. Burada kullanılan kaşığın cıvayla parlatılmasında fayda vardır. Böylece lüferlerin ilgisini daha çok çekecektir.
Uzun olta takımlarında tel üzerine lehimlenen iğnelerle ya da kaşık ve fırdöndü aracılığı ile hazırlanan düzenekler hazırlanarak avcılık yapılır. İğneler yemlenerek bu ve benzeri türlerin avcılığı gerçekleştirilir. Gece yapılacak avcılıklarda güneşin batışı ile lamba yardımı ile tekne sabitlenerek avcılık yapılır. Her boyu için farklı misina kalınlıkları ve ya ip misinalar kullanılır. 3/0 1/0 arası iğneler kullanılmaktadır. Hırsız iğne kullanılır. Bu hırsız iğne, çift kat misinaya bağlı iğnenin zoka iğnesinin köküne bağlanması ile olur. Bu sayede verim attırılır. 10, 15 gr kıstırma kurşun kullanılır. Zokalar cam çubukla maskallanmış ve cıvayla parlatılmış olup, ucuna izmarit, istavrit ve uskumru gibi yemler konulur.
Lüfer balıkları, yemi önce dişleri ile parçalar, daha sonra yutarlar. Bu sebeple balık oltaya vurduğu an hemen çekilmemelidir. Balığın yemi yutması beklenmelidir. Aksi taktirde yemi kusacaktır. Kısa bir süre sonra hızla olta çekilmelidir. Balık çok hareketli olduğu için tekneye alındığında çok hareket edecektir. Bu sebeple bacakların arasına sıkıştırılıp iğnenin çıkarılmasında fayda vardır.