LRF Kamışı Tavsiyesi

LRF Kamışı Tavsiyesi

LRF Kamışı Tavsiyesi

LRF tekniği Japonya'da popüler olup tüm dünyayı yayılmış olan ve son yılların en popüler balık avı tekniklerinden biridir. Ülkemizde de son yıllarda hızlıca yaygınlaşan bu teknik ile ilgili pek çok balıkçı dostumuz bilgi ve kaynak eksikliği çekmektedir. Bu yazımıda LRF kamışı nasıl seçilir sorusuna cevap arayacağız.

LRF tekniği ile tüm avcı balıklar kolayca avlanabilir. Ayrıca lrf tekniği ile maket balık, silikon yem ve light jigler kolayca kullanılabilir. Bu nedenle lrf kamışı tavsiyesi doğru kamış seçiminde son derece önemli bir rol oynar.

LRF Kamışı Nasıl Seçilir?

LRF kamışı seçerken dikkat etmemiz gereken üç temel husus vardır. Bunlar sırasıyla doğru lrf kamış uzunluğunun seçilmesi, doğru kamış atarının belirlenmesi ve doğru kamış aksiyonun seçilmesidir.

LRF Kamışının Boyu Nasıl Belirlenir?

LRF kamışının boyunu seçerken dikkat edeceğimiz husus avlanacağımızın meranın koşullarıdır. LRF kamışlarının boyları 180 cm ve 240 cm arasında değişir. Kendimize en uygun boy aralığını seçerken avlanacağımız merayı dikkatle incelememiz gerekir. LRF avcılığının genellikle kayalık bölgelerde yapıldığını düşünürsek kamışın uzun olması bize atış mesafesinin yanı sıra balığı kıyıya alırken de büyük avantaj sağlar. Eğer avlanacağımız bölgede uzun kamış ile balık yakalamamızı engelleyecek ağaç vb engeller yok ise 210 cm veya biraz üstü bir kamış seçmek daha mantıklı olacaktır.

Lrf Kamışının Atarı Nasıl Belirlenir?

Lrf kamışları 0,5 g ile 15 g arasında değişen aksiyonlara sahiptir. En çok tercih edilen aksiyon 0,5-5 g atara sahip olan lrf kamışlarıdır. LRF kamışının aksiyonunu belirlerken dikkat etmemiz gereken temel husus kullanmak istediğimiz yemlerin ağırlıklarıdır. Bunun yanı sıra atış esnasında geçmemiz gereken kayalık bir bölge var ise bu bölgenin genişliği de kamış aksiyonu tercihimizi belirlememizde önemli bir rol oynar.

LRF Kamışının Aksiyonu Nasıl Belirlenir?

LRF kamışının aksiyonunu belirlerken dikkat etmemiz gereken husus kullanacağımız yem tipidir. Farklı yemler ile farklı kamış aksiyonları kullanmak gerekir. Solid(dolgu) uç ve Tubular(tüp veya boru) uç olmak üzere iki temel kamış ucu tipi vardır. Bunlar faklı aksiyonlara sahip oldukları için kullanacağımız yem türüne uygun kamış ucu seçmek gerekir. Ayrıca avlayacağımız balıkların yemi yeme veya yutma alışkanlıkları da kamış aksiyonunu belirlemekte önemlidir. Eğer balık yemi yutmak yerine ısırmayı tercih ediyorsa tubular uçlu kamış tercih etmek gerekir. Perch ve levrek gibi yemi yutan balıklarda solid uçlu kamışlar kullanmak tasmalama esnasında avantaj sağlar.

Tubular(Boru Uç)

tubular uçlar hafif yemler maket balıklar ve jigler gibi daha sert uç aksiyonu gerektiren yemler ile kullanışlı. Ancak yapı olarak daha sert olduklarından özellikle yemi yutan balıklar oltayı hissedebilir. Bu uca sahip kamışların uç kısımları boş olduğundan oltanın ucundaki tüm hareketleri hissetmenize olanak sağlar. Atış mesafeleri dolgu uçlara oranla daha uzundur. Özellikle jig head kombinasyonlarını dikey olarak sektirme konusunda avantaj sağlar.Genellikle medium aksiyona sahiptirler. Sahteye aksiyon vermeyi kolaylaştırır.

 

Solid Uç(Dolgu Uç)

Dolgu uçlar tubular uçlara oranla daha hassastırlar. Genellikle fast yani hızlı veya ultra hızlı aksiyona sahiptirler. Uçtan esnedikleri için balık oltayı kolayca fark edemez ve yemi yutma ihtimali artar. Ayrıca balık oltaya vurduğunda kamış uçtan kolayca esnediği için balığın yemi yuttuğunu anlamak kolaylaşır. Çok hassas oldukları için özellikle sililkon ile başarılı sonuçlar verirler. Yemlere aksiyon vermek daha zor olduğunda daha ağır maket balıklar ve jiglerle kullanılır.



 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.