Kompresör ve Bakımı ve Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Dalış kompürasörü dalgıç tüplerinin yaklaşık olarak 200 atmosferlik havayı doldurmasına yardımcı olan dalış malzemeleri arasıdadır. Dalış tüpü genel olarak çelik ya da alüminyum malzemeden üretilmektedir. Hacimleri farklıdır. İçlerinde oksijen bulunmaz. Şu an solunan hava içine doldurulur. Havanın içinde ise azot, oksijen ve farklı diğer gazlar bulunur. Bundan dolayı esasında oksijen tüpü değildir. Tüp içine doldururulan hava dalış kompürasörü ile doldurulur. Bu aletler, dolum sırasında havada bulunan nem, kir, toz ve yağları da filtreden geçirerek tüpün içine temiz ve saf hava dolmasına yardımcı olur.
Dalış kompürasörü hem güvenlik hem de keyifli bir dalış için oldukça önemli dalış malzemeleri arasında bulunur. Bundan dolayı da dalış kompürasör bakımı kesinlikle ihmal edilmemeli ve düzenli olarak yapılmalıdır.
Dalış Kompürasör Bakımı Nasıldır?
Dalış kompürasör bakımı oldukça önemlidir. Havanın temizlenmesini ve filtrelenmesini sağlayan dalış kompürasörü dalgıcın sualtında keyifli keşifler yapmasına olanak tanıyacaktır. Kompresör,220 voltluk toprak hatlı prize takılarak çalıştırılmaktadır. Kompresör, beton veya düzgün bir zeminde temiz açık bir havada mutlaka denenmeli ve test edilmelidir. Dalış kompürasörü çalıştırılmadan önce son kontroller mutlaka yapılmalı ve yağın, arzu edilen standartta olmasına dikkat edilmelidir. Kompresör içinde mevcut olan havayı filtre altında yer alan 3 vana marifetiyle hava boşaltılacaktır. Dalış kompresörü monteli adaptörün hava vanasını açarak içerdeki hava boşaltılacaktır. Dalış kompürasor bakımı konusunda önemli bir diğer nokta ise doldurma esnasında filtre dreyleri (3 vana ) yaklaşık olarak her beş dakikada bir havanın nemine ve yağ fazlalığının atılmasına (aç-kapa şeklinde) dikkat edilmesi gerektiğidir. Tüp 200 Atmosfere ulaştığında dolma işlemi tamamlanır. Tüpün dolmasının ardından mutlaka tüpün vanası kapatılmalıdır. Yapılan bu kontroller mutlaka düzenli olarak, her kullanımdan önce yapılmalıdır. Ardından adaptöre gelen hava akımının kesilmesi oldukça önem teşkil eder. Ardından adaptörün çıkarılması, adaptör vanasının açılması ve dalış kompürasorü havasının boşaltılması gerekmektedir. Filtrede bulunan 3 adet vana diğer ismi ile dreyler, tamamen açıldığında, filtrenin içinde bulunan hava ve yağların boşlatılmasına yardımcı olacaktır. Doldurma işleminin tamamlanmasından sonra tüp doldurma takip çizelgesi hava koşullarına göre işlenmektedir. Tüp dolumu nihayet tamamlandığında ise mutlaka filtrenin değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Dalış kompürasör bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise dalış kompürasorü kesinlikle ama kesinlikle yalnızca dalgıç tüplerini doldurmak için kullanılmalıdır. Dalgıç tüpünün doldurulması dışında hangi amaçla olursa olsun, bu malzemeler ile farklı ürünlere hava basmak, kompürasörün basıncının bozulmasına yol açar.
Dalış malzeme fiyatları ise satın alınacak olan dalış malzemesine göre değişmekle beraber birçok ürün çeşitliliğine sahiptir. Bundan dolayı da dalış malzeme fiyatları da geniş bir çeşitlilikte olup, her bütçe için uygun olarak kabul edilir.