Jigging
Jigging
Dikey sırtı olarak bilinen bu yöntem günümüzde gittikçe popülerleşmektedir. Dikey aksiyon hareketleriyle, balık görünümündeki sahte yemi suyun içinde kötü durumdaki balık gibi göstererek yapılan bir avlanma yöntemidir. Suni yem suyun için de gezinirken hedef avımız yeme gelecek ve yakalanacaktır.
Jiggingde yapılan bazı hareketler vardır. İlki yemi belli bir seviyeye kadar indirip hızlıca bir iki metre çekip sonra durup tekrar hızlıca çekilmesi şeklindedir. Ya da aksiyon hareketleriyle balığı aşağı yukarı oynatıp bir yandan da çekmek şeklinde av beklenebilmektedir. Bunlar yeminizin yaralı balık olduğu hissini vererek yırtıcı balıkların ilgisini çekecektir. Bu hareketlerin çok hızlı yapılması avı korkutacaktır. Yavaş yapılması ise avın ilgisini çekmeyecektir. Bu sebeple hız çok iyi ayarlanmalıdır.
Genelde kullanılan suni yemler ağır yemlerdir. Suyun içinde iyi yüzebilecek ve canlı görünümlü yemlerin kullanılması yemin kalitesini attıracaktır. Hamsi gibi balıkların görünümünde yemler kullanılabileceği gibi ahtapot, kalamar yemleri de çok ulanışlıdır. Ayrıca hedef tür haricinde sürpriz avlarda oltaya takılacaktır. Balık yeme ilk vurduğunda hızlı hareketle iğneyi balığa taktırmak gerekir. Çünkü yırtıcı balıkların ağız yapısı da gelişmiştir ve iğne ağızdan rahatlıkla çıkabilir. Bu sebeple hızlı davranmak gerekir. Suni yemlerin haricinde yine kafalı olan yemlerde iğne ucuna taze yem de takılabilmektedir.
Bu tip avcılık yaparken genelde yamaçlı ve otluk bölgeler tercih edilmelidir. Özellikle ani iniş çıkışların olduğu bölgelerde gizlenmiş haldeki balıkların avcılık potansiyeli artar. Balıklar kendilerini güvence altına almayı sevdikleri için düz kumluk bir bölgede bile tek bir taşın yanına gizlenmiş av bulma ihtimali vardır. Fakat taşlık bölgelerde ve otluklarda avcılık yapmanın zor yanı oltayı bir yerlere taktırma ihtimalidir. Hatta bazı zamanlarda oltanın balığa mı taşa mı takıldığı ayırt edilemeyebilir.
Jigging genelde iki tip yapılmaktadır. Avlanılacak türe göre değişen bu yöntemler, orta su için ve dip için ayrı takımlar gerekebilir. Trança, sinarit, orfoz, lahoz gibi türlerin avcılığı dip jiggingi ile yapılır. On metre arasında aksiyon hareketleriyle yem dipte gezdirilir. Akya, kuzu, orkinos gibi türleri orta suda yakalamak mümkündür. Burada aksiyon hareketleri daha kısıtlı bir bölümde yapılabilir. Bu türlerin avcılığı sırasında balık avı yakalar yakalamaz kaçmaya çalışır ve olta hızla boşalmaya başlar. Avı tutup sarabilmek için iyi bir misina kullanmak gerekir. Özellikle akya gibi balıkları yorarak tekneye almak gerekir.
Önem gösterilmesi gereken olta seçimidir. Jigging için üretilen birçok model vardır. Ana bedenin ve ara bedenin sağlam olması avı çekerken kamışın kırılmaması için önemlidir. Jig olta kamışı yelpazesi çok geniştir. Lineaeffe jig kamışları ise en çok tercih edilen ve zevke uygun kamış modellerine sahip markadır.