Hareketsiz Olta Takımları
Hareketsiz Olta Takımları
Hareketsiz oltalarda amaç uygun şekilde yemlenmiş olta iğnesi veya iğneleri ile oltayı istenen bölgeye atarak avın yemi beklemesi şeklinde gerçekleşir. Olta atıldıktan sonra hareket ettirmez ve avın yakalanması beklenir. Bu av çeşidinde en önemli nokta olta hareket ettirilmediği için yemin özelliğidir. Ayrıca olta takımının teknik özellikleri de önem kazanmaktadır. Sazan avcılığında olduğu yem takıldıktan sonra olta hiç hareket ettirilmez. Yem ne kadar türe özgü ve kaliteli olursa av verimi o kadar artmaktadır.
Yemli oltalar denizlerde, göllerde ve akarsularda kullanılmak üzere her seviye su ortamında kullanılabilir. Bu şekilde kullanılan olta kamışları, uzatma ve bırakma takımları olabilir. Yapımında farklı şamandıralar, iğneler ve batırıcılar kullanılabilir. Bu tip oltaların şekillendirilmesi avlanılacak bölge, avın türü ve büyüklüğü ne göre değişebilmektedir.
Uzatma oltaları genellikle doğal ve yapay yemlerle kullanılır. Canlı yemler bütün olarak ya da taze parçalanmış olarak kullanılabilir. Suni (yapay) yemler ise gerçeğine çok benzer ürünlerdir ve canlı görünümü taşırlar. Sazan avcılığı için geliştirilmiş ve hareket kabiliyeti durgun avlanamaya yönelik üretilmiş oltalar mevcuttur. Shimano kamışların sazan avcılığı için birçok ürünü mevcuttur.
Uzatma oltalarında bir veya birden fazla iğne kullanılabilmektedir. Kıyı ve sığ su avcılıklarında tek iğne kullanılır ve kıstırma kurşunlar takılır. Derin su avcılığında ise gamı önlemek amacıyla fırdöndü bedene bağlanır ve birden fazla iğne kullanarak, iskandil kurşun bağlanıp olta salınır. Zoka takımları en önemli yemli oltalardır. Zokalı oltalarla genellikle çipura, trança, mercan, karagöz gibi türlerin avcılığı yapılır.
Zoka oltası hazırlanırken zoka iğnesi, kıstırma kurşun, fırdöndü ve misina kullanılır. Olta bedeni avlanılacak derinliğe göre ayarlanır. Hırsızlı zokalarda mevcuttur. Bu tip zokalarda iğne içe gizlenmiştir.
Bırakma olta takımları ise levrek, orfoz, akya gibi balıkların avlanmasında kullanılır ve yemin genellikle canlı olması istenir. 8cm büyüklüğünde yemler kullanılırken bedene bağlanacak ayaktaşı ile yer ölçümü yapılır. Ayaktaşı sayesinde olta çok hareket etmeyeceği için küçük şamandıra kullanılabilir. Takım hazırlandıktan sonra ayaktaşı ile sabitleme yapılır. Ara bedenden çıkan yemlenmiş iğne ayaktaşının arasına sıkmaması için taş oturduktan sonra suya bırakılır. Yemler istavrit, kalamar veya kaya balığı olabilir. Sığ sularda bu takımlar daha çok kumluk bölgelerde kullanılır ve çoğunlukla levrek avlanır.
Bırakma takımlarında iş en çok iğneye düşmektedir. İğnenin kaliteli ve iyi özelliklere sahip olması gerekir. Owner 5100 modeli yaygın olarak bırakma takımlarında kullanılmaktadır.