Hareketli Oltalar
Hareketli Oltalar
Hareketli oltalar sırtı, seğirtme, kaşık, çapari, çarpma ve sürütme gibi oltalardır. İğneleri yemli veya yemsiz olarak kullanılabilir. Pelajik balıkları cezp etmek için kullanılan bu oltalar suyun üzerinde farklı hareketlerle suda pırıltılar oluşmasını sağlar.
Çapariler beden üzerine bir çok sayıda tüylü yada tüysüz iğnelerden oluşur. Yemli yemsiz çapari çeşitleri vardır. Yemli çapariler hareketsiz olarak kullanılırlar. Olta iğnelerine yem takılarak kullanılır. Kurşun önde duracak şekilde ara bedene takılır ve kurşunun arkasından ara beden ile ana bedeni birbirine bağlayan yere fırdöndü yerleştirilir. Bu tip olta kamışları ile mercan, çipura, karagöz ve izmarit gibi balıkların avcılığı yapılır. Yemsiz çapariler aktif av araçlarıdır. Türüne göre değişen, farklı renklerde tüyler takılarak avcılık yapılır. Bu tüyler horoz, martı ve hindi tüyü olabilir. Bunun yanında suni olarak kullanılanları daha yaygındır. Tüyün ucu pala üzerine gelecek şekilde bağlanır. Köstek boyları 15-50cm arasında değişmekte ve iğneler de türe göre büyüyüp küçülmektedir. Beden üzerine dizilecek iğnelerin aralıkları aynı olmalıdır. 10 ile 100 iğne arasında kösteklere bağlanabilir. Yemsiz çapariler dikey ve yatay olarak kullanılabilir. Dikey çapariler genelde balıkların sürü oluşturdukları yerlerde kullanılırken yatay çapariler dağınık halde bulunan avlar için kullanılır.
Kaşık oltalar farklı renk ve desende üretilebildiği gibi kaşık sapı ve kaşık kepçesi farklı normlarda, oval veya prizmatik olabilir. Kurşun, nikel, çelik vb. maddelerden kaşık kısmı üretilebilir. Gövde üzerinde bir iki adet üçlü kanca iğne yer alır. Uygun bölgelerde ağır seyreden teknelerde, olta kamışı bedeni üzerine kurşun takılarak kaçan balık görünümü verilir. Balık av zannederek yuttuğu olta kaşıklarında iğnelere takılarak avlanır.
Günümüzde suni yemler olarak adlandırılan sırtı takımları yüzer balık takımlarıdır. Dayanıklı maddelerden yapılan bu suni yemler tamamen balık görüntüsü taşımaktadır. Taze yemlere göre uzun süreli avcılık yapımına izin verdiği için çok kullanışlıdır. Genelde kuyruk kısmında farklı sayıda üçlü iğne bulunmaktadır. Baş kısımlarında fırdöndü yada halka bulunur. Orta suda yapılan avcılıklar kullanılan bu iğnelere kurşun takılarak avcılık yapılır. Baş bölgesinde bulunun dil sayesinde de batma çıkma hareketi yaparak cezbedici özellik kazanır.
Çarpma üçlü iğnenin veya üç adet tekli iğnenin bedene bağlanması ile yapılır. İğne boyu ve kurşun ağırlığı avcılığı yapılacak türe göre değişmektedir. Sürü halinde gezen balıkların avlanmasında olta kamışının atılıp çekilmesi ile avcılık yapılır. Su yüzeyine yakın yerlerdeki balıkların avcılığında kullanılır.
Diğer bir hareketli olta çeşidi dip sürütme takımlarıdır. Bu tip avcılık ilerleyen tekne arkasına atılan takımların avcılığıdır. Yemli veya yemsiz iğnelerle yapılabilir, dip ve orta su sürütme avı çeşitleri vardır. Orta suda kullanılan kurşun ağırlığı dip sürütme avcılığına göre daha azdır. İğneler 4-6m’lik misina köstek ile fırdöndüye bağlanır. Genellikle üçlü fırdöndü kullanılır. Akya, çıplak gibi türler orta suda, orfoz, lahoz, lüfer gibi türler dip sürütme ağları ile yakalanır.