Dıştan Takma Motor
Dıştan Takma Motor
Dıştan takma motorlar birçok tekne sahibinin uzun zamandır kullandığı motor çeşididir. Dıştan takma motorlar ilk olarak iki zamanlı motorlar olarak üretime geçirildi. Fakat günümüzde 4 zamanlı motorlara önemli ölçüde ilgi bulunmakta. Bakıldığında 2 ve 4 zamanlı dıştan takma motorların birçok avantaj ve dezavantajları olduğu fark ediliyor. Bu farklardan dolayı iki tip motorun da meraklısı fazlasıyla var. Peki, bu farklı motor tiplerinin temel avantajları ve dezavantajları nelerdir?
2 Zamanlı Dıştan Takma Motorlar;
Çoğunlukla çok iyi bir hızlanma performansı bulunur. Ağırlık ve güç üretimi oldukça dengeli olur. Basit tasarım, daha az parça ve daha az bakım. 4 zamanlı motorlara oranla daha ucuz olurlar. Yeni nesil 2 zamanlı motorlar, 4 zamanlı motorlar ile karşılaştırılabilir yakıt tüketimine sahiptir. Yağ değişimi gereksizdir. Enjeksiyonlu olanları ise gayet sessizdir.
4 Zamanlı Dıştan Takma Motorlar;
4 zamanlı motorlar ise arabalarımızda kullanılan motor dizaynına benzerlik gösterir. 2 zamanlı motorlara oranla daha ağırdırlar. Bu motorlar sadece benzin kullanırken, 2 zamanlı motorlar benzin veya yağ karışımı kullanmak durumundadırlar.
4 Zamanlı Dıştan Takma Motorlar ın Avantajları:
Düşük emisyon oranları bulunur. Çok iyi bir hızlanma. Çok iyi bir yakıt ekonomisi. Motor yönetim sistemine sahiptirler. Elektronik ateşleme sistemleri. Yağ eklenen 2 zamanlı motorlara oranla daha temiz ve daha verimli yakıt tüketimi sağlarlar. Bakım Dıştan takma motor ların günlük yapılan bakımlarının dışında, aylık olarak da kontrol edilmesi gerekli olan noktalar bulunmaktadır. Gayet kısa bir sürede dıştan takma motorunuzu birçok açıdan kontrol edebilirsiniz ve her an hazır bir halde tutabilirsiniz. İlk olarak motorunuzun kapağını kaldırın ve sızdırmakta olan bir contasının olup olmadığını kontrol edin. Silindir kafalarını ve termostat yuvalarının çevresinde korozyon kontrolü yapın. Ayrıca kablo terminallerinin de korozyon bakımından kontrol edin. Korozyon oluşumu varsa anti korozyon spreyi ile temizleyin. Gaz kolu ile vites kolunun sorunlu olup olmadığını kontrol edin. Vites kontrolünü motor çalışır halde iken kesinlik ile yapmayın. Tekneniz birden istemsiz bir şekilde hareketlenebilir. Motor çalışırken yapacağınız hafif denemeler için teknenin iyi bir şekilde bağlı olmasına dikkat edin. Gevşemiş cıvata, motor takozu, tel veya kablo olmamasına dikkat edin. Eğer varsa yerine iyice sabitleyin dıştan takma motorunuzu. Eğer monte edilmiş bir su-yakıt süzgeci bulunuyorsa kontrol edin. Süzgeç altında su birikimi bulunuyorsa tahliye edin. İşlem bitince yakıt sızıntısı açısından tekrar kontrol edin. Anotları kontrol edin, hatta gerekli ise değiştirin. Yarısı bitmiş anot derhal değiştirilmelidir. Akü bakımı ile şarj kontrolünüzü mutlaka yapın. Tüm Benzinli Deniz Motorları ve Dıştan Takmalı Motorlar İçin Tıklayınız..