Dalış Sporları İçin Denge Yeleği (BC)

Dalış yeleği diğer bir ismi ile BC dalış tüpünün üzerine monte edilen, tüpten gelen düşük basınç hortumu ile beraber ya da ağız ile şişirilebilen ceket gibi giyilen bir ekipmandır. Dalış yeleği İçine hava verilip şişirilir. Bu sayede dalış öncesi ve sonra dalgıcın yorulmadan su üstünde kalabilmesini sağlar. Denge yeleği inflatör aracılığı ile şişirildiğinde yeniden inflatörden söndürülür ve dalış yapılır. Dalış yapılan derinlik arttıkça vücut üzerindeki basınç da artar. Bundan dolayı da elbise ve vücut hacmi de küçülür. Netice olarak suyun kaldırma kuvveti azalır. Bundan dolayı da derinde yüzerlilik negatif olur ve batmaya başlar. Bu aşamada bc yelek içine yeterli basıldığı sürece yüzerliliği nötr hale getirir. Bu sayede de oldukça konforlu ve pratik bir dalış yapılmış olur. Bu gibi durumlarda palet aşağı doğru vurulup sabit durmaya çalışmak yerine yalnızca yatay pozisyonda vurarak pratik olarak ilerlemeye olanak tanır.
BC Denge Yeleği Nedir?
BC denge yeleğiaçılımı Buoyancy Control Device‘tır (Yüzerlik Control Cihazı). Bu yelek, dalgıcın daha kolay yüzmesini sağlar ve tüpten hava alarak ve suya hava vererek bu işlevin gerçekleşmesini sağlar. Yüzeyde bekleyen dalgıçlar, yeleğini tamamen şişirdiğinde hiçbir efor sarf etmeden yüzeyde kalmaktadır. Aynı şekilde de suyun altında da uygun şekilde durabilmek amacıyla denge yeleklerinin yeri büyüktür. Deneyimli olan dalgıçlar, 10 metrelik suda, denge yeleği sayesinde istediği şekilde asılı kalabilir. Bu sayede dalgıç daha az efor sarf eder ve daha az yorulur. Bunun yanında daha az hava harcar. Bu gibi avantajlarının yanında denge yeleklerinin en önemli amacı güvenliği sağlamaktır. Eski dönemlerde bc denge yelekleri kullanılmamaktaydı. Dalgıçlar bu sebeple de yalnızca akciğerlerini kullanarak yüzerliliklerini sağlamaktaydı. Denge yeleklerinin keşfedilmesi ve kullanılmaya başlanması ile dalış kazalarında ciddi bir azalma olmuştur.
Denge Yeleği Çeşitleri Nelerdir?
BC yelek dalgıçların yüzerliliklerini kolay bir şekilde kontrol etmesini sağlar. Şişirme özelliği olan yelekler, hava hacmini kontrol etmeyi sağlar. Denge yeleklerinde kullanılmış olan kumaşlar, dokuma sıklığı ve kullanılan ipliğin esnekliği, kopmaması ve sağlamlılığı oldukça önem teşkil eder. Çeşitli marka ve modellerde farklı kalınlıktaki kumaşlar, denge yeleğinin farklı bölgelerinde kullanılır.
Günümüzde kullanılan denge yeleği çeşitleri sportif dalış amacı ile de yaygın olarak kullanılır. Bu tür denge yelekleri sırttan şişirilen ya da her yönden şişirilen modelden olabilir. Tüpün bağlanmasını ve denge yeleğine entegre edilmesini sağlayan kemer ve buna bağlı sırtlık, denge yeleğinin arkasında bulunmaktadır.Sırtlıkların çift tüp bağlama kayışı kullanılarak, çift tüp bağlanmasını mümkün hale getiren çeşitleri de mevcuttur. Sırtlıklar çoğunlukla plastik esaslı malzemeden üretilmektedir. Denge yeleği çeşitleri kullanıldıktan sonra tüm dalış malzemelerinde olduğu gibi dalış günü ve sonrasında tatlı su ile yıkanmalıdır.