Dalış Elbiselerinin Özellikleri
Dalış Elbiselerinin Özellikleri
Su içinde uzun süreler kalabilmek ve soğuk sularda ısıdan etkilenmemek amaçlı kullanılan dalış elbiseleri, kişinin vücut ısısını kaybetmemesine yardımcı olur. Azot ile şişirilmiş neoprenden ve naylondan üretilir. İç ve dış astarı jarse olabildiği gibi iç astar havlu veya başka koruyucu tabakalara sahiptir. Islak ve kuru olarak dalış elbiseleri ikiye ayrılırlar.
Islak dalış elbiseleri vücudu iyi sarar. Vücut ile giysi arasında bir su tabakası kalır, bu su tabakası da vücut ısısı ile ısınır ve sıcak bir ortam yaratılmış olur. Bu tip giysilerin kalınlığı 0,2 mm il 0,8 mm arasında değişebilmektedir. Bunun yanında kuru giysiler içine su almazlar. Vücut ve giysi arasında hava tabakası bulunur. Kuru elbiselerin içine farklı kıyafet giyilebilir ve ya çift kat elbise giyilebilir. Soğuk sular için bazı zamanlarda kuru giysinin içine sıcak su kanallı kıyafetler de giyilebilir. Böylece dalgıç soğuktan korunmuş olur. Üç tabakadan üretilirler. Polyester- kauçuk- polyester olarak tabaka halinde üretilirler. Böylece ısı yalıtımı sağlanmış olur. Bazı özel kıyafetlerin içinde 6- 12 voltluk bir doğru akım bulunur. Bu tellerin değdiği bölgede vücuda sıcaklık geçer.
Kuru elbiselerin içine hava basılabildiği için, üzerine denge yeleği giyilmesine gerek yoktur. Kuru giysilerde havanın içeri alınmasını sağlayan valflar mevcuttur. Bu valfler üzerine giyilen diğer aletlerden etkilenmesin diye genellikle tam göğüsün ortasında üretilirler. Hava boşaltma valfleri ise kol üzerinde dirsekte bulunur. Yüzerlilik bu valflerin hava oranının ayarlanması ile ortaya çıkar. Bu tip elbiseleri kullanırken yırtılmalara dikkat etmek gerekmektedir. Hava ile ısıtma sağladığı için yırtıldığında su alma ve yüzerlilik dengesinin bozulması gibi problem ortaya çıkabilir.
Dalışlarda kullanılan kıyafetlerin seçimini etkileyen unsur bölgede ki suyun sıcaklığıdır. Bu sıcaklığa bağlı olarak kıyafetin kalınlığı değişmektedir. Ilıman bölgelerde çok kalın giysilere çok fazla ihtiyaç duyulmaz. Giysilerin kalınlığı arttıkça su altında ki hareketler de zorlaşır. Balık adam giysilerinin bir çok farklı modeli bulunmaktadır. Bunlar tek veya iki parça, uzun ya da kısa kollu, başlıklı veya başlıksız olmak üzere farklı kombinasyonlardadır. Tüplü dalışlar için kullanılan giysiler daha kalın olurlar çünkü suyun altında daha uzun süre kalınması ihtimali vardır. Dalış elbiselerinde başlık olması önemlidir. Başın soğumasını engelleyerek hipotermi riskini azaltırlar.
Dalış elbiselerinin uzun kullanımı için bakımları önemlidir. Her sudan çıkıldığında, ister tuzlu su olsun ister havuz suyu, mutlaka yıkanmaları gerekmektedir. Banyo suyuna sokulup çıkarılması bile işe yarar. Bunun yanında güneş ışığından da çok etkilenirler ve yıpranma yaparlar. Mümkünse dalışlardan hemen sonra elbise temizlenip güneşi direk almayan bir yerde muhafaza edilmelidir.