Dalış Ekipmanları
Dalış Ekipmanları
Suyun altında belli bir süre kalmak ve rahat hareket etmek için bazı malzemelere ihtiyaç vardır. Bunlar dalış ekipmanlarını oluştururlar. Başlıca ekipmanlar, dalış maskeleri, dalış paletleri, şnorkeller, dalış elbiseleri, tüplü dalışlar için tüp, denge yeleği ve ağırlık kemeri gibi malzemelerdir. Çoğu kişinin kendi bedenine ve yüzüş özelliklerine göre değişim gösterir.
Dalış maskeleri, genellikle silikondan üretilirler. Görüş açısı ve cam kalınlığı gibi özellikleri mevcuttur. Özellikle maske seçiminde yüze uyum ve tam oturma önemlidir. Suyun altında basınç etkili olduğu için yüze uyumlu olmayan modeller basıncı arttırabilir ve yüze baskı yapabilirler. Ayrıca yan büyüklük ayarlama yerlerinin olması gerekir. Böylece maskenin genişliği ayarlanabilir. Bu kısımların kaliteli üretilmiş olması, kopmaları engelleyebilir. Suyun altında cisimler olduğundan daha büyük gözükür. Maske camları bu görüşe etki eder ve cam özellikleri değişebilir. Ayrıca maskenin görüş alanın geniş olması geniş alana bakabilmeyi sağlar.
Paletler su içinde en çok gerekli ekipmanlardan biridir. Çünkü su altında süzüş esnasında bacak hareketleri en ön plandadır. Kollar yanlara alınır ve ayaklar sayesinde yön verilir ve ilerlenir. Dalışa yeni başlayanlar için çok sert palası olmayan ve ayağa rahat oturan bir model tercih edilmelidir. Çünkü çok kalın ve ince palaların hakimiyeti zorlaşır. Paletlerde giyim özelliğine göre arka kısmı açık ya da kapalı olan modeller vardır. Arkası açık olan modeller dalış çorabı ya da patik ile birlikte kullanılırlar. Arkası kapalı modellerin içine bir şey giymeye gerek yoktur fakat soğuk sularda vücut ısısını korumak için gerekli olabilmektir.
Dalış elbiseleri ıslak, yarı ıslak ve kuru olmak üzere üç tipte üretilirler. Kuru modeller su geçirmez kumaştan üretilir ve vücut ısısını korumak için sıvı değişimi yapmazlar. Islak modeller bir miktar suyu içine alırlar ve bu tabakayı iki sıcaklık arasında muhafaza ederler. Bu tip modeller çok soğuk sularda ve uzun süreli dalışlarda kullanışsızdır. Çünkü aradaki su tabakası giderek soğur ve üşümeye engel olamaz. Genellikle yeni başlayanlar için uygun bir modeldir.
Denge yelekleri dalış anında tüpün sabit kalmasını ve sırtla temas etmemesini sağlar. Bunun haricinde adında da anlaşılacağı gibi içerisine dolup boşaltılabilir hava sayesinde su altında dengede kalınması sağlar. Bunu sağlaması için tuşlu bir aparatı bulunmaktadır. Ne kadar derine inileceğini ve çıkılacağını bu şekilde ayarlamak mümkündür. Bc diye de adlandırılmaktadır. Bedenlere göre farklı boyları bulunmaktadır.
Dalış tüpleri genelde alüminyum veya çelikten üretilmektedir. İçerisinde sıkıştırılmış hava bulunmaktadır. Her tüpün üzerinde üretim tarihi ve içeriğinde ki gaz karışımı yazmaktadır. Tüpün son tüketim tarihi çok önemlidir ve mutlaka kullanılmadan önce kontrol edilmesi gerekir. Çelik üretimli tüpler daha uzun ömürlü kullanıma sahiptir fakat paslanmalara karşı sudan çıkıldıktan sonra duru suyla yıkanması gerekir.
Bütün malzemelerin dalış sonlandırıldığında duru suyla yıkanması gerekir. Çünkü tuzlu su bozulmayı hızlandırıcıdır. Malzemelerin üzerinde kalması halinde paslanma ve bozulma yapacaktır. Uzun süreli ve sağlıklı kullanımlar için bu işlemin yapılması gerekir.