Balıkçılık

Balıkçılık

Balıkçılık

Balıkçılık yüzyıllardan beridir yapılan bir meslektir. İlk yazıtlarda ve duvar resimlerinde bile gözlenen olta modelleri ve balık figürleri, balıkçılığın süre geldiğini ve insanların balık ile beslediğinin kanıtıdır. İlk çağlarda insanlar kemiklerden iğne ucu yapıp dallardan olta yapmışlardır. Fakat ağlar ile avcılık ilk yüzyıllarda gözlenmiştir. İlk zamanlardan buna yana iğne modelleri çok az değişim göstermiştir.
                yeni iğne.jpg
 
Deniz ve okyanus kıyılarında, göl ve akarsularda avlanan avcılar tarım hayatına geçene kadar balıkçılığı geliştirmişler ve zıpla avlanmışlardır.
                Günümüzde birçok balık avcılığı tipi bulunmaktadır. Bunlar kıyı balıkçılığı, çevirme ağları, troller gibi avcılık yöntemleridir. Kıyı avcılığının içinde sportif amaçla yapılanan olta avcılığı da bulunur. Yirminci yüzyılın başından itibaren olta avı yaygınlaşmış ve insanların hobi olarak yaptıkları bir iş haline gelmiştir.
                Ülkemizde ticari ve sportif balıkçılığın gelişimi ise son 30 yıla dayanmaktadır. Radar ve soranların gelişmesi ve ülkemize gelmesi 1970’li yıllara dayanmaktadır. Bu sistemlerin gelmesiyle beş yıl kadar yüksek verim sağlanmış ve 6.yılda avcılık oranları hızla düşmeye başlamıştır. Bunun sebebinin stokların hızla tükenmesi olduğu ortaya çıkmış ve bu konuyla ilgili kanuni düzenlemelere gidilmiştir. Av yasakları belirlenmiş ve koru alanları geliştirilmiştir. Günümüzde bu uygumlalar geliştirilerek uygulanmaya devam etmektedir. Aynı kanun kapsamında sportif amaçlı da olsa 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ gereğince belirlenen kurallara uyulmalıdır.
                Olta avcılığı yemli veya yemsiz el oltacılığı, kamışla kıyıdan veya sandaldan oltayı atıp makineye sarmak suretiyle yapılan oltacılık, canlı ve ya yapay yemle tekneden motor çalıştırarak hareket halinde sırtı veya kaşık çekmektir. Bu yöntemlerin tümü hem tatlı suda hem denizde kullanılır. Bu tip olta avcılıklarında yemler doğal, canlı ya da suni yemler ile yapılabilmektedir. Avlanacak türe özgü birçok yem geliştirilmiştir. Kalamar avcılığına yönelik suni yemler ve ya sazan avı için doğal yemler kullanılabilir. Amatör balıkçılığı, olta takımlarını kullanım şekline göre kıyıdan ve tekneden olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Olta takımları ise klasik olarak; çift köstekli takımlar, uzun köstekli dip sürütmesi takımları, uzun oltalar, zokalı takımlar  ve sırtılardır. Bu takımlar için kullanılacak yem tipleri de farklılık göstermektedir.
                 
 
               

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.